Selecteer een pagina

Veel onrust in je hoofd. Hoe ga je daar mee om? De laatste maanden stonden weer in het teken van de onrust in Demi’s hoofd. Dit blijft een issue voor Demi en voor ons om met Demi om te gaan als ze veel onrust ervaart. Ze heeft hiervoor medicatie maar helemaal weg gaat het niet. Nou zijn er ook gelukkig wel weken, dagen dat er niet veel aan de hand is. Maar ik denk wel ooit dat ze het niveau van onrust dat ze gewend is zelf hoog houdt. Is er geen probleem dan maakt ze wel een probleem. 

Online

Ze gaat dan bv online shoppen. En vindt dan opeens dat ze een rugzak nodig heeft. Vooral als de rugzak is afgeprijsd. Dan moet ze hem hebben. Niet dat ze het nodig heeft maar die rugzak lijkt dan net wat handiger dan die andere drie die ze al heeft. We hebben natuurlijk al meer met dat bijltje gehakt en ik herken dan haar onrust. Maar hoe komen we er vanaf? Het begint altijd met appen en een foto. Ja, leuke tas maar heb je geld? Ze heeft geld maar wil je dat aan die rugzak besteden? Je hebt toch een lijstje met prioriteiten moeten maken. Staat daar de rugzak bovenaan? Nee, sokken en ondergoed. Ok, dan dus geen rugzak. Dan ga ik bellen want van al dat getyp wordt ik onrustig. Het ligt altijd wel ergens anders aan. Een manier van aandacht vragen? Zal best wel eens zijn. We praten over het feit of het echt nodig is en zo niet dan niet. En de dag erop wil ze al geen rugzak meer maar wat anders. Het is maar om bezig te blijven. 

Nodig

Het lijkt dan wel of haar hersenpan de onrust nodig heeft. Ze zoekt het in ieder geval op om andere dingen die onrust geven, niet te hoeven voelen. Kan bijvoorbeeld zijn dat de bouwvakkers die boven haar het appartement aan het verbouwen zijn roet in haar planning gooien. Een hoop geweld als ze thuis is, thuis moeten blijven omdat ze bij haar moeten zijn, vuiligheid in huis van het verbouwen boven enzovoort. Erg lastig allemaal. Maar dit vangt ze allemaal redelijk op. Meestal is het onrust over haar planning. Is echt één van de speerpunten van haar autisme. Je kan veel plannen en meestal gooien anderen roet in het eten. Vroeger was dat verschrikkelijk voor haar, tegenwoordig gaat het wat beter. Maar een begeleider die te laat komt. Nou nee, die snapt er niks van mam!!

Agenda

En alles wat moet schrijft ze in haar agenda en soms doe wij dit samen en anders met een begeleider. Staat het beschreven dan geeft dat rust. Het geeft duidelijkheid en dan pas ziet ze of het teveel is of niet en kijken we wat eraf kan of wat veranderd moet. En niet alleen de planning maar ook problemen gaan beter uit haar hoofd als ze het opschrijft. Ze schrijft het letterlijk van haar af en dat geeft dikwijls meer rust. Maar jammer genoeg helpt dat niet altijd en moeten er maatregelen genomen worden om haar weer rust te geven. Ik ben allang niet meer van mening dat Demi alles moet leren wat de anderen allemaal kunnen. Sommige etiquettes zijn voor haar zo’n belasting, zo moeilijk dat ze het van mij mag laten. Waar gaat het over?

Onrust

Mijn taak is dus meestal om te zorgen dat Demi rust in haar hoofd heeft en zo een zo’n gelukkig mogelijk leven leidt of lijdt?? 😂 Want onrust in haar bol is voor haar….. lijden!

Graag tot ziens op mijn blog mamaserieus.

Lieve groetjes, Ineke 🍀