Selecteer een pagina

Sommige sociale zaken zijn voor Demi veel te vermoeiend. Ook heel dikwijls omdat het dan toch aan het einde van de dag plaatsvindt en haar energielevel dan al ver gedaald is. Ze is dan dikwijls al moe en overprikkeld voordat broer en zus en aanhang hier zijn. Ook met het besef dat het voor haar te lang gaat duren, die gezelligheid. Ze wordt na enige tijd ongedurig en dan zie/voel ik dat ze het niet leuk meer heeft. 

Borrelen

Wij spreken met ons gezin graag rond 16.00 af en dan doen we eerst op ons gemak een wijntje, kaasje en een heleboel klets. We zijn dan met zevenen dus ook een heel gezelschap en als je een beetje aandacht wil van de anderen moet je wel eens harder praten dan de rest. Maar we hebben het altijd leuk en lachen veel. Rond 18.30 uur komt dan het eerste gerecht op tafel en zo om en nabij 20.00 uur is het eten wel gedaan. Toetje nog misschien? Demi is er graag bij en kan ook lekker meedoen maar het is te lang voor haar. Ook omdat ze dan al dikwijls rond de lunch bij ons is want wat moet ze anders met die tijd tot 16.00 uur. Allemaal moeilijke zaken. Ze wil invulling voor haar tijd maar te lang en te druk gaat hem ook niet worden.

Uurtje rust

We hebben het volgende bedacht. Ze gaat dan bv rond 17.00 uur een uur (mag ook langer) naar boven, op bed een filmpje kijken of zo met Juup erbij. Minstens een uur rust. Kan ze even ontprikkelen en zo houdt ze het gezellige avondje dan wat langer vol en met meer plezier. Dat is de bedoeling. Als het eten klaar is roep ik haar en komt ze weer naar beneden. Dit idee hebben we nog maar net ingezet, dus weten we nog niet echt of het resultaat blijft houden. De eerste keer was het goed bevallen. Het klinkt logisch dus gaan we het voorlopig zo doen. 

Aftasten

Het blijft zoeken naar oplossingen om het voor haar makkelijker te maken. Het is ook zo dat er steeds nieuwe uitdagingen op haar pad komen en we daar weer oplossingen voor moeten zoeken. Sommige problemen zijn er niet meer maar er komt wel weer wat nieuws, leert de historie. Het is zo tegenstrijdig. Aan de ene kant heeft ze rust nodig en is ze snel overprikkeld en aan de andere kant is ze echt een familiemens die ons al gauw mist en graag mensen om zich heeft. Met kerst en oud en nieuw gaat dat ook weer een uitdaging worden maar met een korte periode van rust tussen al het feestgedruis in… we gaan het weer zien.

Tot de volgende keer op Mamaserieus!

Lieve groetjes, Ineke 🍀

P.S. De tekening is door Demi gemaakt. Een overprikkeld hoofd!