Selecteer een pagina

Sommige mensen denken als ze net met autisme in aanraking komen dat ze dat wel eens even op kunnen gaan lossen. Je leest erover en als je geluk hebt kan je met mensen die er verstand van hebben praten en ervan leren. En vervolgens kan je er naar gaan handelen. Maar wat hierin moeilijk is dat je dat zelf ook moet leren hoe te handelen. Je moet jezelf trainen om op een bepaalde manier te reageren op jouw autistisch kind. Je mindset moet veranderen en dat is nog lang niet makkelijk.

Mindset

Je moet leren wat de speerpunten zijn van het autisme van jouw kind. En aangezien dat autisme erg breed is, heb je dat niet zomaar door. En je ontdekt gaandeweg steeds meer. Bovendien verandert er ook gedurende de jaren vanalles aan wat het kind moeilijk vindt. Het is echt een proces en duurt jouw leven lang denk ik. Autisme gaat niet over dus je blijft je kind daarin begeleiden terwijl je zelf ook groeit en moet zien te dealen met alle andere dingen die jou weer overkomen. Al met al een heel plan. Sommigen hebben de illusie dat het een kwestie is van één goed boek lezen en dan weten ze hoe ze het kunnen aanpakken. Ik kan je al zeggen…. dat gaat hem niet worden. 

Boeken

Waar ik in de eerste instantie toen Demi nog klein was, en net haar diagnose had, veel van heb geleerd is het boek ‘Geef me de vijf” van Colette de Bruin. En het boek ‘Een vreemde wereld’ van Martine Delfos. Twintig jaar geleden kon je op internet over autisme niks vinden maar nu kan je met het lezen hierover een week mee vullen. Heel fijn. Ondertussen bestaat er een FB pagina en website http://geefmede5.nl. Erg duidelijke uitleg en heel veel handvatten en zelfs seminars, workshops etc. Gewoon kijken en lezen, lezen en leren. Ik volg zelf de FB pagina maar ook andere pagina’s bv ‘ouders van een kind met autisme’, waar ik nog steeds zaken tegenkom die ik niet wist en waar ik dus nog steeds van leer. Andere mensen vertellen hier over hun autisme of ouders vertellen waar ze mee zitten en vragen zo hulp aan de groep. Samen weten we zoveel, we hoeven niet altijd zelf het wiel uit te vinden, soms krijg je hierdoor duidelijkheid over iets waar je zelf niet uitkwam. Of lees je dat iets ook bij autisme hoort wat je nog niet wist. Wat ik afgelopen tijd nog geleerd heb is dat steeds bewegen met je tenen of voet stimmen heet en bij autisme hoort. En nou niet meteen roepen dat jij dat ook hebt en dat jij niet autistisch bent. Dat kan maar dan heb jij een heleboel andere kenmerken van autisme niet. En bovendien is het dan niet een beetje bewegen maar veel. Bewegen met je kaken zodat je er wel een stevige kaaklijn van krijgt maar ook kaakpijn en versleten kiezen en je dus een bitje nodig hebt om je kiezen te beschermen. Extreem dus.

Ook Demi volgt deze FB pagina en samen praten we over wat haar opviel en/of raakte. Ook zij leert hiervan. Maar zolang je kind te jong is om van zulke dingen te leren of omdat ze dat niet zo kunnen moet jij het als ouder doen. Samen de stapjes zetten van leren over elkaar, door elkaar en zo problemen omtrent het autisme van je kind op proberen te lossen. MAAR DIKWIJLS BLIJFT HET BIJ PROBLEMEN MINDER HEFTIG MAKEN, DE STRESS AANVAARDBAARDER. En dan ben je al heel ver. 

Uitdaging

Blijf het zien als een uitdaging. Een proces waar ook jij veel leert over je kind en veel over jezelf leert. Of over je partner. Let wel, ze hebben niet alleen de grote voeten geërfd van hun ouders. Kan heel confronterend zijn maar uiteindelijk leerzaam en noodzakelijk.

Tot mijn volgende blog op mamaserieus.

Lieve groetjes, Ineke 🍀

p.s. deze boeken zijn bijna 20 jaar oud maar onder de namen Colette de Bruinen Martine Delfos kan je vast veel over autisme vinden.